Temperatura optima din casa

Inspirata de vremea de afara si de aerul cald din casa ma gandeam ca poate n-ar fi rau de discutat despre temperatura optima din casa.

world_thermometer-300x300

Temperatura optima din camera de zi trebuie sa se afle undeva intre 19 si 22°C, in dormitor intre 16-18°C, in baie intre 22-24°C iar in beci, nu trebuie sa depaseasca 6°C. Daca nu folositi una dintre camere, in timpul zilei sau noaptea, e bine sa reduceti temperatura la 4-5°C. Un banal termometru de camera va va tine la curent in aceasta privinta.

In acelasi timp, aerisirea este absolut necesara si indicata medical. Intr-o camera in care se afla 4 persoane trebuie aerisit din doua in doua ore. Aerul rece si uscat de afara inlocuieste pe cel cald si plin de vapori dinauntru, evitand formarea durerilor de cap sau alergiilor. In aerul folosit din incapere, neaerisit, se aduna mirosuri, o concentratie mare de dioxid de carbon, chimicale de la solutiile de curatat (in cazul in are n-ati trecut inca la alternativele neintruzive ale acestora). Astfel, lipsa oxigenului suficient, poate duce si la scaderea concentrarii si a eficientei persoanelor – aviz angajatorilor. Ca urmare a umiditatii ridicate, substantele nocive au un efect agresiv care pot dauna si peretiilor, deteriorand tencuiala si determinand aparitia mucegaiului.

Pe perioada anotimpului rece, pentru a evita pierderile inutile de caldura, implicit resurse, aerisiti locuinta mai putin si mai des, decat prea mult. Aerul proaspat se va incalzi oricum mai repede decat cel folosit.

Utilitate finala: Prin aceasta banala actiune de aerisire va protejati sanatatea si bugetul pe timp de iarna. Evitati astfel si folosirea sistemelor de aer conditionat care, dupa cum le spune si denumirea, recircula aerul si il racesc dar nu il curata sau improspateaza. Evident, activitatea de aerisire ar trebui completata de cea de plantare de arbori pentru a putea avea parte si de un aer de calitate.

Sfat formulat prin compilarea informatiilor de cultura generala (in fizica si ecologie) si Google.

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.