STRUCTURISTI versus ARHITECTI

Cred ca este nedrept sa-i judecam pe ingineri ca pe niste adversari, ca pe niste frane si mai ales ca pe niste incompetenti.
Nu cred ca inginerii sunt mai ramasi in urma decat suntem noi arhitectii – va rog priviti in jur la productia din ultimii 20 de ani si spuneti-mi ce parere aveti, mai intai, despre ce facem noi arhitectii si cat suntem sau nu de ramasi in urma fata de ce se face in alta parte !
Tentatia de a da vina pe ingineri pentru incapacitatea arhitectilor de a fi creativi este daunatoare si paguboasa. Cred, din contra, ca performantele inginerilor in ultimii ani le depasesc pe cele ale arhitectilor si ratiunile sunt simple: sistemele de calcul au avansat foarte mult, tehnologiile de executie de asemenea. In timp ce sistemele de informare sunt aproape inexistente si – din pacate – apetenta marii majoritati a arhitectilor de a se pune la curent cu ultimele noutati in ceea ce priveste materialele, sistemele si tehnologiile de executie este foarte redusa. calatravaciutadvalencia

Universitatile de arhitectura sunt mult ramase in urma – cursurile de finisaj sunt cam aceleasi ca acum 30 de ani, nu exista inca un sistem de continuing education pentru arhitecti, stagiatura si examenul pentru obtinerea dreptului de semnatura sunt simple formalitati, etc. etc. etc.
Herzog & DeMeuron sau Francis Soler, Renzo Piano sau Frank Gehry exista pentru ca sunt intr-o permanenta legatura de colaborare directa cu industria materialelor de constructii iar firme de ingineri ca Ove Arup sau Permasteelisa au laboratoare de incercari – adevarate uzine. Asta nu inseamna ca nu pot exista Alvaro Siza sau Aires Mateus care fac ce fac si cu mijloace obisnuite: mici firme de ingineri structuristi care stiu ca arhitectura (intentionat nu spun constructiile) este o chestiune de echipa.
Imi aduc aminte ca la primul sau proiect “de scandal” – Hong Konk Peak (concurs la care a castigat premiul I) – Zaha Hadid a iscat in presa de specialitate un adevarat taifun. A fost atunci insa un cometariu in Architectural Review de genul: “ce va tot zbateti atat ! Lasa ca vine Ove Arup si rezolva totul !”.

hk-peak

Intrebarea e: oare este neaparat necesar ca pentru a exista, arhitectura sa aiba nevoie de performante deosebite in zona structurilor ? e nevoie de structuristi de geniu ? Probabil ca da, daca ma gandesc numai la Sfanta Sofia de la Istanbul, care la nivelul epocii in care a fost realizata, a fost o performanta uluitoare dpdv structural. Fiecare epoca are arhitecti cu geniul structurii in vine: Michelangelo, Gaudi, Calatrava. In acelasi timp insa, s-au construit mii de alte opere de arhitectura care nu frizeaza imposibilul si dainuie peste timp alaturi de minuni ca Sfata Sofia !

hagia-sofia

Mi-e clar insa ca, pentru a fi creativ la nivelul epocii fractalilor si materialelor compozite, arhitectul trebuie sa aiba o cultura tehnica solida, care sa-i ofere o intelegere profunda a fenomenului structural si a capacitatii oferite de noile materiale si tehnologii. In primul rand pentru a putea dialoga performant cu cel care, mai mult decat oricand, devine un partener indispensabil: inginerul structurist.

 

 

 

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.