Saună personalizată – ghid de construcție

Constructia unei saune „scandura cu scandura”, in propria locuinta, necesita cunostinte de tamplar. Ai nevoie de un expert in finisarea lemnului, de indrumare pentru izolare si de tactica de asezare a scandurilor. O alternativa mai buna, ar fi alegerea prefabricatelor, pe care sa o personalizati dupa bunul gust. Este o optiune mai ieftina, si cu mai putine batai de cap.

Durata si complexitatea constructiei depinde de modelul dorit. Insa, cu un concept de design ingenios si instructiuni de montare, constructia ei poate fi chiar distractiva. Aveti grija, insa, la materialele alese si la design-ul interior, pentru a avea o constructie personalizata si rezistenta in timp.

Locul de amplasare a camerei sauna
In principiu, se poate instala oriunde. Insa, din motive de siguranța, inalțimea minima a plafonului mtrebuie fie de 1900 mm. Este un avantaj major daca aveti o cabina de dus aproape, pentru scurerea apei din saun. Locurile cele mai prielnice sunt camera de rezerva din pod, fosta camera a copiilor sau pivnita.amplasare

Aranjarea prefabricatelor
Impartirea schematica este cea mai buna solutie cand vrei sa oferi spatii cu temperature diferite. Cu cat este mai jos pozitionata banca, cu atat este mai mica temperatura. Iar pentru ca circulatia aerului sa fie eficienta, incalzitorul de sauna si usa ar trebui sa fie pe acelasi perete. Incalzitorul de sauna trebuie sa fie la o distanta sigura de peretii laterali ai acesteia, precum si de orice alta sursa de incalzire. Instructiunile din manuanlul prefabricatelor ofera distante minime de siguranta pentru fiecare incalzitor de sauna in parte. Nu le gnorati!

Alegerea si instalarea unui incalzitor de sauna
Ca o regula generala, pentru fiecare 1.3 metri cubi, trebuie sa existe un incalzitor de sauna cu o putere de aproximativ 1 kW. Pentru o camera de sauna, cu zone mari, cu pereți din sticla, gresie, sau alte materiale dense, va fi nevoie de un incalzitor cu o capacitate mai mare. Pentru siguranta si eficienta maxima, instalatia electrica trebuie montata neaparat de un electrician calificat.sauna_1

Peretii si tavanul
Alegerea traditionala si eficienta sunt lambriurile din lemn. Se poate folosi si cherestea sin rasina, din arin, plop sau tei. Insa, cea mai luxoasa alegere ar fi lambriurile din molid sau pin. Ofera camerei un aspect rustic si pretentios, greu de gasit si usor de personalizat. In spatele lambrului de lemn, este necesara izolarea peretilor si a tavanului, cu un strat de vata mineral, de aproximativ 5 cm grosime. Daca sauna este montata pe un perete exterior, este necesar un strat de aer intre perete si izolatie, pentru a nu se face condens.

Usa
Usa saunei trebuie sa se deschida spre exterior și se inchide intotdeauna cu cateva benzi magnetice, cu auto-inchidere, balamale sau alte produse similare pentru o buna izolare. Alegerea iscusita ar fi usa fabricata special pentru sauna, care se gaseste in magazinele de specialitate.12

Amenajari interioare
Bancile, spatarele și panourile de decor pot fi proiectate in moduri diferite. Calitatea tamplarieri, detalii, materialele, durabilitatea construcției și standardul de finisare sunt sunt cele care ofera personalitate saunei.
Podeaua saunei
Ar trebui sa fie din aceleasi material ca pardoseala din camera in care s-a amenajat sauna. Iar un avantaj major ar fi sa existe o scurgere in camera saunei. Nu este absolut necesar, dar face curatarea mai usoara.sauna_2

Ventilatia in sauna
Cea mai buna, este si cea mai simpla. Potrivit principului traditional “tiraj natural” ar trebui sa existe o admisie de aer prin peretele saunei, sub panoul de incalzire, care sa permita aerului sa circule prin coltul de sus, diagonal opus. Evacuarea aerului trebuie sa se realizeze in aceeasi camera de unde vine.

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.