Fără angajarea unui diriginte de şantier, nicio casă, nicio anexă, nicio reparaţie nu se mai pot face. Amenzile sunt usturătoare.
Un proiect de lege foarte controversat şi supus dezbaterii de mai bine de o lună, stârneşte valuri printre românii din ţară şi din străinătate. Potrivit acestei legi, începând cu 31 august 2015, orice persoană din România care doreşte să îşi construiască o casă cu parter sau cu etaj în mediul rural sau în cel urban va trebui să scoată bani în plus. Ba mai mult, dacă nu se vor angaja echipe de verificatori şi diriginţi de şantier autorizaţi, lucrările de amenjare, de construcţie ale imobilelor sau anexelor gospodăreşti vor fi sistate, iar inspectorii de la Inspectoratul de Stat pentru Construcţii vor aplica amenzi usturătoare.
Potrivit avocatnet.ro, în momentul de faţă, foarte mulţi proprietari au case cu parter sau parter plus un nivel în stadiu de finalizare. Dacă, până acum, pentru aceste două tipuri de construcţii în mediul rural, statul român nu pretindea unele amendamente legale, care să certifice statutul de imobil corect construit, acestă derogare va fi eliminată începând cu data de 1 septembrie 2015.
Parlamentarii români au hotârât, de comun acord, ca aceste excepţii să fie eliminate, iar măsurile deosebit de drastice au fost cuprinse în Legea 177/2015, care a apărut la începutul lunii Iulie în Monitorul Oficial. Amendamentele noi vor intra în vigoare de la data de 31 august 2015.
Amendamentele prevăzute în noul cadru legal au fost supuse dezbaterii publice de cei de la avocatnet.ro, iar concluziile sunt deosebit de controversate. Legea prevede angajarea de către investitori, în speţă de proprietari, a diriginţilor de şantier pentru orice lucrare de amenajare, construcţie sau demolarea a unui imobil sau a unei anexe gospodăreşti. Cu alte cuvinte, dacă un proprietar nu a reuşit să finalizeze o construcţie, o amenjare sau modificări în structura casei sau anexelor, de la 1 septembrie va trebui să aibă verificatori profesionişti şi diriginţi de santier, care să evalueze permanent stadiul lucrărilor, adică să cheltuie cîteva mii de euro în plus.
În cazul în care proprietarii vor încerca să fenteze statul, amenzile sunt usturătoare şi sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei. Potrivit INS, cei mai afectaţi vor fi proprietarii din mediul rural, unde şi nivelul veniturilor este mult mai scăzut. Noua lege va duce fie la sporirea legalităţii, fie la încurajarea muncii la negru.
În altă ordine de idei, proprietarii care vor să respecte cadrul legal vor trebui să achite către Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) o taxă de 0,5% din valoarea totală a proiectului de construcţie. Cei interesaţi se vor adresa celor de la ISC pentru a evita taxa de penalizare de 0,15% pe zi, percepută pentru fiecare zi de întârziere.