Cum se poate calcula pentru locuință necesarul de încălzire și de apă caldă menajeră ? Ce putere trebuie să aibă o centrală termică și ce model să aleg ?

Puterea centralei termice in KW sau Kcal/h se calculeaza in functie de necesarul de incalzire dar si de necesarul de apa calda menajera. Vom analiza aici doar situatia locuintelor unifamiliale si familiale. Puterea centralei termice va fi: puterea cea mai mare dintre puterea de incalzire si cea de a.c.m., deoarece puterea necesara incalzirii nu se aduna cu puterea necesara pentru prepararea apei calde menajere.poza schema centrala cu boiler

– necesarul de incalzire pentru un anumit spatiu se calculeaza in primul rand functie de temperatura optima dorita de dvs, respectiv de celelalte persoane care vor locui in imobil, colaborata cu rezistenta termica a peretilor interiori / exteriori, a suprafetelor vitrate, orientarea cladirii si amplasarea acesteia intr-o anumita zona climatica / geografica.
– necesarul / debitul de apa calda menajera se calculeaza functie de numarul mediu de persoane ce vor locui in imobil si functie de numarul de consumatori ( aici ma refer la nr. de bai, bucatarii, WC-uri de servici, lavoare, etc ) ; functie de rezultat se poate opta pentru o centrala termica cu preparare instanta de apa calda menajera sau pentru o centrala termica cu boiler incorporat sau pentru o centrala termica cu incalzire si boiler separat cu incalzire indirecta.

Aceste calcule sunt destul de complexe si recomandarea mea este sa le intocmeasca un specialist, adica proiectantul de instalatii, dar cum nu toata lumea isi permite sa plateasca un proiectant, putem lua in calcul niste coeficienti obtinuti empiric, care reprezinta necesarul de putere termica pentru 1 mc incalzit. Acest coeficient poate varia intre 30W/mc pentru un imobil foarte bine izolat si 70W/mc pentru un imobil slab izolat termic. In general in calculul puterii termice se foloseste coeficientul de 50W/mc, aferent unui imobil cu un grad mediu de izolare. Acesta se inmulteste cu volumul imobilului ( V = suprafata utila x inaltime ) si se obtine puterea termica necesara in W. Puterea termica degajata de convectorii ( radiatoarele ) ce vor fi amplasati in incaperi ar trebui sa depaseasca puterea termica necesara cu aproximativ 10%. Mai exista si o alta varianta de calcul bazata pe acest coeficient, adica puterea necesara pentru intreg imobilul va fi suma tuturor puterilor aferente fiecarui spatiu incalzit din imobil.13

Exemplu incalzire: avem un imobil P+E cu o suprafata utila de 150 mp si inaltimea medie pe nivel de 2,8 m. Puterea pentru incalzire va fi egala cu 150 mp x 2,8 m x 50W / mc = 21000 W = 21 KW.

Pentru dimensionarea orientativa, din punct de vedere termic, a sistemului de preparare a apei calde menajere pentru locuinţe, se poate considera un consum normal de apa calda de 50 l/pers/zi, la temperatura de 45°C. Pentru a calcula sarcina termica necesara incalzirii apei calde in regim instant se va considera un exemplu numeric. Se va considera ca regimul instant echivaleaza cu incalzirea unei cantitati de apa de 10l, de la temperatura de 10°C – la temperatura de 45°C, intr-un interval de 1minut. De fapt, acest exemplu corespunde incalzirii in regim continuu a apei, de la 10°C la 45°C, cu un debit de 10l/min

Exemplu a.c.m.: Qacm = m x Cw x (tb – tr) = 0,166kg/s x 4,186 KJ / Kg x K x (45°C – 10°C) = aproximativ 24 KW, unde am avut coeficientii: m = cantitatea de apa calda preparata si Cw = caldura specifica a apei.

Acumuland cele doua exemple vom alege o centrala termica de 24KW cu preparare instanta de apa calda menajera, iar daca se doreste simultaneitate pe 2 bai si numarul de persoane care vor locui in imobil va fi mai mare de 3, putem sa luam in calcul si varianta de centrala termica de 28KW cu boiler incorporat.

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.