Cum se monteaza aparatele electrice?

Inainte de a incepe montarea propiuzisa a aparatelor electrice, trebuie sa avem in vedere cateva aspecte importante privitoare la tipurile de aparate si pozitiile standard de montaj ale acestora.

Cand spunem aparate electrice casnice, ne referim in principal la prize de curent standard monofazice (220V), prize de curenti slabi (TV, date si telefon) , intrerupatoare si comutatoare (ce includ variatoare de tensiune, intrerupatoare cap-scara sau cap-cruce, butoane sonerie).

Sa incepem cu prizele. Inaltimea recomandata pentru montarea acestora este intre 0,15m-0,30m in incaperile de locuit, birouri, sali de conferinte sau expozitie. In incaperi cu pardoseli neizolate, de exemplu bucatariile locuintelor, holuri sau anexe, inaltimea recomandata este intre 1,20m si 1,40m.

Intrerupatoarele si comutatoarele se monteaza de regula la o inaltime cuprinsa intre 1m si 1,50m de la pardoseala finita.

Toate aceste aparate se pot monta ingropat in tencuiala sau aplicate pe perete.legrand aparate

In cazul montarii ingropat, pentru montarea prizelor, comutatoarelor sau intrerupatoarelor se procedeaza in felul urmator:

  • se opreste alimentarea curentului electric de la tabloul de sigurante;
  • se demonteaza capacul aparatului, desfacandu-se suruburile, clemele de legatura devenind acesibile;
  • se dezizoleaza capetele conductoarelor circuitului (conductor ce este recomandat sa aiba sectiunea de 2,5 mm patrati pentru prize si 1,5 mm patrati pentru circuitele de iluminat) pe circa 1 cm, cat este necesar pentru legatura la bornele aparatului;
  • se slabesc suruburile care tin desfacute ghearele de fixare ale aparatului pana ce acesta poate intra in doza de aparat;
  • se introduc capetele conductoarelor dezizolate in lacasurile bornelor (atentie la conductorul ce are rol de impamantare pentru prize) si se strang suruburile de contact;
  • se introduce aparatul in doza si se strang suruburile de la ghearele de fixare ale aparatului pana cand aceasta se fixeaza de peretii dozei;
  • se monteaza placa sau capacul aparatului, fixandu-se prin suruburi.

In ultimii ani, se folosesc tot mai des aparate modulare. Pentru montarea acestora se respecta pasii mai sus mentionati, dar mai apar cateva elemente suplimentare cum ar fi suporti dreptunghilari pe care se pot monta pana la 6 module, rame din plastic de diverse culori si marimi etc.Cariva-Legrand-modulare

Important: comutatoarele si intrerupatoarele se conecteaza la conductorul de faza, nu la cel de nul, pentru ca atunci cand aparatul este deschis, lampa sa nu se mai afle sub tensiune.

La achizitionarea prizelor, trebuie sa mai aveti in vedere daca le utilizati in interior sau in exterior, puterea aparatelor ce se vor alimenta din priza respectiva, daca este nevoie sa fie cu impamantare sau fara impamantare si din ce material sunt construite (plastic, ceramica sau polimer ignifug).

In cazul montarii aplicate pe perete, pentru montarea prizelor, comutatoarelor sau intrerupatoarelor se procedeaza asemanator ca la montarea ingropat, dar nu mai exista acele doze de aparat, fixarea facandu-se pe dibluri cu suruburi introduse in locasurile de pe talpa carcasei aparatului.aparate PT

Cand instalarea acestor aparate se face pe pereti de lemn, se introduce intre aparat si perete o placa din material necombustibil.

Aparatele ce se aplica pe pererte si folosite pentru exteriorul locuinţei au capac de protecţie. De asemenea, dacă montaţi prizele în spaţii cu un nivel de umezeală ridicat, este indicat să utilizaţi aceste prize şi întrerupătoare care au capace de protecţie.

Trebuie retinut ca montarea aparatelor electrice nu este o treaba simpla si pentru incepatori. Recomandat este sa apelati la electricieni profesionisti accesand sectiunea Montaj sau Montaj Rapid!

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.