Acesta reprezinta poate cea mai buna alegere in cazul in care doriti ca totul din jurul dvs. sa fie cat mai pure si in plus, sa va ofere intimitatea de care aveti cu adevarat nevoie. Pentru ca acesta sa arate la fel cum ati visat mereu, este important ca gardul viu sa fie ingrijit si intretinut in modul corespunzator. Din aceasta cauza, v-am pregatit o lista cu cele mai importante sfaturi, care va vor ajuta in intretinerea si ingrijirea unui gard viu.
Gardul viu poate fi cu crestere libera sau condus (prin aplicarea de taieri regulate). Ambele tipuri servesc insa aceluiasi scop: de a camufla si a delimita proprietatea. Puteti crea, in functie de necesitati, borduri de-a lungul aleilor, borduri pentru straturile de flori, nise, dar si figuri tunse, care se intilnesc mai ales in gradinile britanice.Dimensiunile unui gard viu pot varia, insa, in acest sens, trebuie sa tineti cont in primul rind de speciile pe care le veti utiliza. Pentru garduri vii cu frunze persistente, va sint recomandate urmatoarele specii: Cornus Canadensis, Cotoneaster Dammeri, Euonymus, Ilex, diverse varietati de Thuya, Taxus, Baccata, Chamaecyparis, Buxus. Pentru garduri vii din foioase sint point out: Hibiscus, Fagus sylvatica, Spirea, Cornus Sanguinea, Ligustrum, Carpinus betulus, Berberis.
Daca doriti mai multa intimidate, optati pentru plante care au o crestere inalta. Speciile pitice sunt potrivite pentru a incadra zone separate de gradina. Pentru amenajarea unui gard viu trebuiesc parcurse trei etape importante: plantarea, formarea si intretinerea. Plantarea gardului viu se va face primavara si toamna. Fie ca sapati un sant continuu pe lungimea liniei pe care se vor planta plantele sau sapati cate o groapa pentru fiecare copacel in parte, essential este sa pastrati o distanta intre acestia de doi centimetri, evitand astfel crearea de goluri.
Dupa plantare, lastarii se tund pana la zece centimetri de sol. Aceasta taiere ii va ajuta sa isi dezvolte un frunzis des si le va asigura o crestere mai rapida a tulpinilor. In fiecare primavara se vor taia doar cinci centimetri din varful plantelor pana cand gradul viu va ajunge la inaltimea si la latimea dorita. In cazul arbustilor cu frunza cazatoare tunderea se va face iarna. Arbustii care fac flori nu necesita taiere, ci numai indepartarea ramurilor uscate si a celor inestetice.
Gardul viu poate avea o crestere libera sau condusa, care necesita multiple taieri. Pentru o forma paralelipipedica, gardul se tunde drept, iar ajustarea se face periodic pentru a-i pastra forma. O forma dreapta a gardului prezinta si un dezavantaj, va mentine zapada in timpul iernii, ceea ce va duce la ruperea ramurilor. Gardul viu rotund va fi mai usor de intretinut, se va tunde mai rar, fiind lasat sa creasca in voie