Cat Mai Costa Un Proiect Pentru O Casa ?

Cele mai multe proiecte pornesc de la dorinta de a avea o casa “ca in filme” sau de la nevoia de a avea mai mult spatiu. Pentru a beneficia de cel mai bun proiect, iti recomandam un specialist, adica un arhitect. Cu cunostintele lor de design si constructie, arhitectii iti pot propune alternative si optiuni la care nu te-ai fi gandit niciodata. Si cum cei mai multi ne dramuim pana si ultimul banut – este bine sa stim cam cat ar trebui sa pregatim pentru o astfel de “colaborare” cu un specialist.

proiect-casa

In primul rand, trebuie sa stim cat costa proiectul unei case daca apelam la un arhitect. Prin Ordinul Arhitectilor din Romania sunt trasate tarifele maxime si minime de proiectare. Onoraiul este in functie de destinatia si suprafata cladirii, si este reglementat prin metodologia de calcul al onorariilor in proiectare aprobat de catre MLPAT, in anul 1994, preluat si de catre Ordinul Arhitectilor din Romania. Sunt adoptate aceleasi cote procentuale din valoare de investitie estimata, care variaza intre 2,7% si 9,7% din aceasta valoare. Tariful mediu al unui proiect este de 5% – 6% din costul investitiei. In functie de preferinte, poti solicita doar documentatia obligatorie pana in momentul obtinerii Autorizatiei de Construire sau un proiect cu detalii de executie.
Cei care vor sa stie cat costa proiectul unei case intr-un ansamblu rezidential precizam ca, in mod normal, costul pe unitatea de locuire trebuie sa scada, avand in vedere gradul de repetabilitate specific ansamblurilor rezidentiale.

In ceea ce priveste rolul arhitectului in construirea locuintei, acesta poata sa supervizeze derularea proiectului si sa rezolve in acest timp unele probleme care s-au ivit la inceperea lucrarilor. Pe de o parte, arhitectul trebuie sa fie un sfatuitor calificat pentru proprietarul client, iar pe e alta parte, el este in mod normal direct interesat sa urmareasca “cresterea copilului sau. In acest sens, un arhitect nu trebuie sa se limiteze numai la vizitele obligatorii prevazute in proiect.

Trebuie sa mai stii faptul ca arhitectul se afla intr-o colaborare permanenta cu tine, pana cand vei fi multumit de proiect. In cazul in care vei solicita arhitectului sa supervizeze derularea constuctiei, acesta va tine legatura si cu constructorul.
La realizarea proiectului, un arhitect trebuie sa tina cont de anumiti factori. De exemplu, pentru locuintele unifamiliale conteaza foarte mult structura familiei, profesiunea si nivelul de pregatire, modul de viata si preferintele locative. Pentru unitati de alimentatie si shopuri personalizarea si ambientul, precum si functionalitatea optima, cat mai perfecta.
Atentie insa, mai presus de dorintele tale exista o legislatie in domeniul constructiilor. La realizarea unui proiect, arhitectul va tine cont de niste factori de mediu cum ar fi terenul, precipitatiile, cerintele urbanistice din zona, de acordurile marilor regii (apa, gaze, electricitate), de mediu, etc – si apoi de cerintele beneficiarului.

Actele necesare

Inainte de a-ti construi casa, trebuie sa depui o cerere de obtinere a Certificatului de Urbanism la primaria de care faci parte. In aceasta cerere vei preciza ce anume intentionezi sa construiesti. Pe baza acestui Certificat de Urbanism, se va trece la obtinerea avizelor si apoi la elaborarea proiectului propriu-zis, in vederea obtinerii Autorizatiei de Construire, act obligatoriu pentru trecerea la constructia propriu-zisa.

Mai multe detalii aici.

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.