Cat de ieftin se poate construi o casa?

Parter + Mansarda sau Parter +Etaj, mai ieftin decat Parter

Minim doua niveluri, adica parter + mansarda sau parter + etaj inseamna cantitati mai mici de materiale atat pentru fundatii, cat si pentru acoperis.

Proiecte-Case-Lemn

Reducerea cantitatilor de finisaje

  • Folosirea acelor solutii constructive care reduc nevoia de finisaje: mansardele sunt mai ieftine pentru ca in aceste spatii sunt mai putini pereti. Daca luam in calcul nu atat cantitatile de zidarie pentru un mp de perete (0.25 mc x 350 lei/mc= 87.50 lei), dar si finisajele, costul peretului creste cu inca 120 lei/mp ( 86 lei/mp pentru termosistemul de fatada + 22 lei/mp tencuieli interioare + 10 lei/vopsitorii). Cu alte cuvinte, cu cat suprafetele care trebuie finisate sunt mai mici, cu atat mai mult pot scadea preturile in final.
  • Un alt exemplu ar putea fi straturile acoperisului care costa aproximativ 150 lei/mp, in timp ce panourile de acoperis cu miez din vata minerala de inalta densitate costa intre 10 si 20 de Euro/mp, adica 45-90 de lei/mp, economia fiind astfel de 60-40%!

Proiect de casa inteligent= costuri mici

  1. Designul istet optimizeaza consumurile de materiale pentru intreaga casa, nu numai pentru fundatii si acoperis.
  2. Arhitectura moderna, in care arhitectura peretilor devine arhitectura spatiilor asigura o constructie mai economica. In acelasi timp, aspectul unei case moderne este intotdeauna mai usor de contralat de catre arhitect, iar o astfel de arhitectura inseamna mai multa lumina, o deschidere mai mare catre exterior, o alta calitate a vietii.
  3. Marimea este importanta atunci cand este rezultatul unei optimizari a nevoilor, prin eliminarea unor incaperi care nu sunt cu adevarat necesare.

Practic toate solutiile care pot duce la o constructie mai ieftina tin de deciziile care se iau in faza de proiectare. Cu siguranta si o buna negociere cu constructorul poate salva cateva procente, dupa cum alegerea unui credit potrivit poate salva alti bani, insa, daca ati observat, nu am discutat aici despre BCA si nici despre nivelul preturilor din constructii. Parghiile de actiune pe care orice persoana care construieste le are sunt limitate in ceea ce priveste piata constructiilor, insa sunt imense in ceea ce priveste proiectul.

Proiectul casei nu este proiectul arhitectului, ci proiectul celui care il comanda. De aceea implicarea Dvs. este cu atat mai importanta cu cat toate deciziile luate va vor influenta bugetul intr-o masura mult mai mare decat cea pe care o banuiti.

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.