Cât costă să îţi protejezi casa de hoţi?

Unul dintre principalii factori de decizie atunci când cumpăraţi o casă la periferia ­Bucureştiului ar fi siguranţa ­zonei. Sunt zone care abia acum încep să se dezvolte, zone perfecte pentru spargeri, zone care şi-au căpătat ­notorietatea de loc preferat al hoţilor. Desigur, există soluţii. Ce este de făcut pentru a-ţi proteja casa de hoţi şi cât costă acest lucru?

hot

Preţul atractiv al unei proprietăţi lângă Bucureşti poate să fie un argument decisiv pentru semnarea unei tranzacţii. Dar toată fericirea momentului poate fi spulberată de realitate: sunt zone în care nu trece o săptămână fără măcar o spargere. Poliţia asigură raiduri nocturne, dar parcă tot mai sigură este protecţia non-stop a locuinţei. Astfel, aţi putea să vă interesaţi dacă există firme private de pază care operează în zonă. Cu cât sunteţi mai departe de Bucureşti, cu atât aria de intervenţie a acestor companii se restrânge. Pe de o parte, din cauza numărului redus de clien­ţi, pe de altă parte, din cauza imposibilităţii de a ajunge în timp util la locul faptei.

Pantelimon – cele mai multe spargeri

Potrivit datelor primite de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov, în cursul lunilor ianuarie şi februarie 2010, la nivelul unităţii au fost sesizate 239 de infracţiuni de furt din locuinţă. Cele mai multe astfel de infracţiuni au fost semnalate în zona Pantelimon, care cuprinde şi localităţile Brăneşti, Cernica, Dobroeşti. La celălalt pol, cele mai sigure zone ar în jurul localităţilor Snagov şi Otopeni, cu câte 14 astfel de incidente.

Dacă găsiţi o firmă de pază care să acopere zona în care aţi ales să vă mutaţi, instalarea unui sistem de securitate va costa ceva la început, în funcţie de companie. „Pentru protecţia casei, este suficientă instalarea unui sistem de avertizare efracţie. Costurile variază în funcţie de elementele sistemului (cu fir şi fără fir), alese în funcţie de spaţiul protejat, cât şi de numărul de elemente de detecţie (senzori de mişcare, de geam spart, detectori de gaz, de temperatură, de fum, inundaţie etc.), costurile fiind cuprinse între 220 de euro şi 1.500 de euro, fără TVA”, declară reprezentanţii companiei G4S.

După conectarea sistemului la dispecerat, clientul va plăti un abonament lunar, calculat în funcţie de localizare. Preţurile pot varia între 75 şi 150 de lei. Din acest moment, proprietarii locuinţei pot primi o tele­comandă mică tip breloc cu ­care pot chema silenţios o echipă de intervenţie dacă se simt în pericol. La Carpat Guard, o altă companie de pază, preţul abonamentului lunar pentru ser­viciile de monitorizare este, de regulă, 100 lei. Şi în cazul lor, conectarea sistemului de securitate la dispecerat costă 600 de lei. Sistemul de alarmă este gratuit, la fel şi intervenţiile, care în general costă 25-50 lei, declară oficialii firmei. Potrivit acestora, cartierul Pipera şi oraşul Voluntari sunt bine acoperite de firmele de pază, dar multe alte zone nu sunt contractate de agenţii de securitate. „În viitor, cred că jeepurile firmelor de pază care stau pe la intersecţii vor dispărea. În mod normal, în orice ţară, intervenţia o fac organele statului, dar acum nu sunt bine dezvoltate şi organizate”, au completat oficialii Carpat Guard.

Soluţii de protecţie

Soluţia cea mai ieftină, dar nu şi cea mai eficientă, ar fi insta­larea de camere video. Acestea nu protejează de hoţi dacă nu sunt conectate la un dispecerat, dar măcar pot ajuta poliţia în cazul unei anchete. Un sistem complet de camere video poate ajunge să coste peste 2.500 de lei. Soluţia iluminatului, atât la intrare din faţă cât şi la cea din spatele casei, eventual cu lămpi cu senzori de mişcare, se poate dovedi în multe cazuri foarte eficientă şi la îndemână. De asemenea, o altă strategie care poate pune hoţii pe fugă, este instalarea de sisteme de alarmă.

Pentru o garsonieră, instalarea unui asemenea sistem costă în jur de 600 lei. Pentru un apartament, preţul creşte la 800 de lei, iar pentru o vilă ajunge la minimum 1500 lei.  Cam de la acest preţ pornesc şi tarifele uşilor antiefracţie. O uşă făcută din oţel galvanizat, protejată antigăurire, cu mai multe incuietoare, chei cu cod, costă 1950 lei iar un geam anti-efracţie cu dimensiunea 1400 x 1000, făcut astfel încât să reziste, indiferent dacă este supus la temperaturi mari sau presiuni, costă în jur de 1.700 de lei.

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.