Care este suprafata optima a unei case, pentru o familie cu minim un copil?

In experienta de zi cu zi m-am lovit foarte des de dorinta oamenilor de a scapa din stramtorarea blocurilor comuniste. Majoritatea apartamentelor vechi cu 3 camere sunt intre 49 mp (cele semidecomandate sau vagon) si 63 mp.

itidorestiocasa
Cand omul strange o bruma de capital si indrazneste sa se gandeasca a se muta la casa, de obicei incepe in a pune pe hartie o schita si cei mai curajosi contacteaza chiar si un arhitect. In discutia preliminara cu arhitectul acestuia i se impune niste dimensiuni care se doresc a fi obligatorii, fortand arhitectul la expansiune pe hartie. De cele mai multe ori se solicita etaj sau mansarda, ceea ce creste si mai mult suprafata.

Dupa primele calcule facute, de obicei iese ceva grandoman, de genul 200 – 250 mp. Dupa ce se scarpina omul in cap mai taie de ici de colo, dar nu mult (incurajat fiind de arhitect, care taind din metri patrati isi taie si lui din onorariu, care se calculeaza la metru patrat). Dupa alte deliberari se ajunge la o suprafata de 130 – 180 mp.

Abia acum se gandeste omul nostru sa ceara si oferte de constructie. Dupa prima/primele oferte de obicei lesina. Dupa ce se aduna, daca nu i-a pierit intre timp cheful de construit, incepe sa caute, sa scotoceasca, sa intre pe forumuri, pe bloguri, pe diverse site-uri, sa intrebe pe la vecini, rude, prieteni, CARE CEA MAI IEFTINA ECHIPA care poate sa realizeze proiectul lui dar doar in varianta LA ROSU, ca doar de atat ajung banii. Bineinteles ca cei care fac oferta cu tot cu materiale sunt descalificati din prima, deoarece suma pare mare si din nou vin incurajarile sfatuitorilor: las’ ca te descurci tu, mergi la cateva depozite si iei cea mai buna oferta; si asa e, doar ca mai apar si neprevazute si apoi lucrurile se schimba.

Si mai putini sunt cei care lupta cu stoicism si duc la bun sfarsit proiectul LA ROSU, dupa care incepe o lunga cautare de CELE MAI IEFTINE SI MAI BUNE OFERTE la instalatii, tamplarie, finisaje, etc.

Cei mai tari reusesc, dupa munca de 3-5 ani sa finalizeze proiectul si se muta in casa, istoviti, scarbiti, nervosi si nemultumiti.

Acestia sunt cei care la randul lor ii sfatuiesc pe cei care ii intreaba, sa faca la fel ca ei, uitand ca au plecat dintr-un apartament de 50 mp intr-o casa de 150 mp, cand puteau sa fie cumpatati de la inceput si sa construiasca inteligent o casa de 70-90 mp, compartimentata inteligent si sa scape de investitia enorma, stresanta, istovitoare si enervanta pe care au facut-o.

Asadar, daca fiecare din noi priveste in dreptul sau, cat ar fi suprafata optima a unei case cu 3 camere?
Putem oare sa pornim analizand fiecare camera in parte si sa le adunam la final? Adica, daca acum am un living de 16 mp, oare cat ar fi unul care sa ma satisfaca? 22m? 24m? atunci de ce sa imi fac unul de 40? Daca acum am o bucatarie de 8 mp, oare as incapea in una de 15? De ce as vrea sa fac una de 25?

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.