Exista doua tipuri de parchet – parchet clasic sau de tip vechi si parchet stratificat, iar principala diferenta dintre acestea tine de constructie. Parchetul laminat este format dintr-un strat de suprafata compozit de melamina decorativa, un strat suport de HDF/MDF (Fibra Lemnoasa de Densitate Inalta/ Fibra Lemnoasa de Densitate Medie) la care este atasat stratul superior si stratul inferior de melamina pentru stabilizare.
Acest tip de parchet este recomandat mai ales familiilor cu copii mici, animale de companie sau celor care obisnuiesc sa primeasca des musafiri sau sa organizeze petreceri in propriul apartament, datorita faptului ca se curata foarte usor. Acest tip de parchet combina in mod armonios rezistenta si estetica cu usurinta montajului si a renovarii.
Daca ai ales sa montezi un sistem de incalzire prin pardoseala si optezi pentru pardoseala din lemn, atunci trebuie sa stii ca parchetul recomandat a fi montat peste incalzirea in pardoseala, este cel stratificat.
Printre putinele dezavantaje ale parchetului stratificat, amintim faptul ca este necesara atentie sporita la exploatare, deoarece lemnul, fiind un material natural se poate zgaria mai usor decat gresia sau parchetul laminat.
Spre deosebire de parchetul clasic, realizat din lemn masiv, parchetul laminat este realizat din mai multe straturi de materiale fibrolemnoase. Daca parchetul clasic e impartit si comercializat in placi mici, cel laminat se realizeaza si se vinde sub forma unor scanduri lungi si late.
Astfel, veti gasi pe piata parchet negru, roz, verde sau albastru, in functie de preferinte si de decorul pe care vreti sa aranjati. Aveti nevoie de un parchet rezistent la umezeala, care poate fi sters cu mopul si rezistent la trafic si la eventualele zgarieturi care pot aparea.