7 semne ca nu esti inca pregatit sa iti cumperi o casa

Sa iti cauti o casa poate fi extrem de captivant, dar nu lasa entuziasmul sa te arunce intr-o decizie pe care ai putea sa o regreti mai tarziu. Inainte sa te legi la cap cu probabil cea mai mare achizitie din viata ta, ai face bine sa te asiguri ca esti pregatit pentru asta.

casa-cumparareIata 7 semne de alarma ca s-ar putea sa nu fii inca pregatit sa cumperi o casa, potrivit Business Insider:

1. Jobul tau nu e sigur

Cand cumperi o casa, te inhami la un credit pe 15-30 de ani. Trebuie sa te asiguri ca vei avea un venit constant cel putin pe termen mediu, pentru a putea tine pasul cu rata la banca.

Daca ai un job ocazional sau compania pentru care lucrezi da semne ca ar putea face disponibilizari in curand, mai bine astepti pana cand gasesti un job care iti ofera un nivel sporit de securitate.

Daca esti freelancer, PFA sau te bazezi in mare parte pe bonusuri sau comisioane, asteapta cativa ani in aceasta pozitie, pana cand ai o schema de venituri predictibila sau pana cand ti-ai creat o clientela solida.

2. Crezi ca te vei plictisi in cativa ani de cartier/oras

Cand iti cumperi o casa, te angajezi sa traiesti pentru multi ani intr-o anumita zona. Daca te gandesti ca ai vrea sa schimbi “decorul” in viitorul apropiat, trebuie sa stii ca nu e nici pe departe la fel de usor sa cumperi o casa cum e sa astepti sa expire un contract de inchiriere.

Comisioanele, costurile cu notarul si alte taxe presupun 6% din pretul casei – ceea ce inseamna ca acea casa va trebui sa isi creasca valoarea cu 6% (plus inflatia) intre momentul achizitiei si momentul in care vrei sa o vinzi, pentru ca tu sa nu pierzi bani.

Sigur, daca o sa cumperi casa, nu vei mai “arunca bani pe chirie”, dar vei arunca bani pe comisioanele de imprumut, dobanzi, impozitele pe proprietate, intretinere, evaluari si o multime de alte cheltuieli. Daca vei locui in casa doar cativa ani, chiria s-ar putea sa aiba mai mult sens din punct de vedere financiar.

3. Deja ai datorii

In primul rand, daca deja ai datorii la banca, iti va fi greu sa obtii un credit ipotecar. Majoritatea bancilor te vor refuza daca datoria pe care o ai deja te costa un procent prea mare din venitul tau lunar.

Dar, cel mai important, prezenta datoriilor inseamna ca barca ta financiara sa scalda in ape agitate. Inainte sa faci achizitii mari, precum o casa, trebuie sa te straduiesti sa te eliberezi de datoriile care te-ar trage in jos si mai mult.

4. Nu ti-ai facut un buget realist

Pe langa rata la banca, achizitia unei locuinte inseamna si taxa la notar, o inspectie, cheltuieli cu mutatul, renovari, reparatii etc. Ai suficienti bani pentru a acoperi toate aceste cheltuieli aditionale sau te-ai gandit doar la ipoteca?

Nu trebuie sa cazi in capcana si sa iti imaginezi ca rata la banca va fi singura ta cheltuiala. Cand esti chirias, chiria si intretinerea sunt singurele cheltuieli legate de locuinta. Ca proprietar, esti nevoit sa platesti, la nevoie, instalatorul, electricianul, meseriasul, tinichigiul, companiile care furnizeaza si intretin aparatele de aer conditionat etc.

Asigura-te ca ai destule ferestre in bugetul tau pentru toate aceste costuri.

5. Nu crezi ca te poti atasa de o locuinta

Cand esti proprietarul locuintei in care traiesti, nu va veni nimeni sa iti repare robinetul sau sa iti curate trotuarul de zapada, de exemplu.

Esti responsabil pentru intretinerea casei, asa ca ar trebui sa fii dispus sa aloci o parte semnificativa din timpul liber pentru treburi casnice, sau sa ai banii necesari pentru a plati pe cineva sa o faca in locul tau.

6. Nu ai suficienti bani cash

Ar trebui sa ai la dispozitie pentru avans macar 20% din suma. Daca nu ai acesti bani, ai rabdare si economiseste suficient, inainte sa te gandesti serios sa iti cumperi o locuinta.

Singura exceptie ar fi un mediu economic in care preturile caselor ar fi exorbitante, ca in 2008. Dar in ziua de azi, cand valorile se normalizeaza si preturile abia mai cresc o data cu inflatia, ar fi mai bine sa ai 20% din suma respectiva.

7. Te simti presat sa cumperi o locuinta

Nu ar trebui sa te simti presat cand vine vorba de cumpararea unei case, doar pentru ca toti cei din jurul tau iti spun sa faci acest lucru. Nu “arunci banii pe fereastra” in chirie, daca aceasta este, momentan, cea mai buna optiune pentru tine.

Da, achizitionarea unei locuinte reprezinta un moment de cotitura, un adevarat ritual care marcheaza o schimbare semnificativa in viata ta. Dar indiferent daca ai 21 sau 41 de ani, singurele decizii importante pe care trebuie sa le iei sunt cele rationale, care au o logica din punct de vedere financiar.

Nu trebuie sa simti ca e absolut necesar sa cumperi o locuinta, doar pentru ca toti ceilalti o fac.

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.