Proiectarea unei case sau a unei vile poate salva sau risipi foarte mulți bani.
O proiectare neglijentă și neclară duce automat la costuri foarte mari de execuție, greșeli, lipsă ergonomiei, aspect neîngrijit și neprietenos. O proiectare bună, gândită, cu multe detalii, vederi, poze, secțiuni, liste de materiale va duce destul de sigur la costuri mici de execuție iar beneficiarii nu vor avea surpriza să își dea seama la un moment dat că nu e ce își doreau.
Ști deja ce vrei să construiești. Când ai luat decizia referitoare la cumpărare versus construcție te-ai gândit mult la asta (în cazul în care nu ai început cu această decizie, din orice motiv, fă exercițiul din acel capitol pentru că este foarte important să ai o idee clară asupra obiectivului final).
Folosește toate detaliile la care te-ai gândit pentru a face un set de specificații (brief) pentru arhitect. Brieful trebuie să fie extrem de clar și de detaliat. Spune cât mai multe și fi cât mai specific. Ai grija să cuprindă neapărat următoarele:
- 4-5 motive care te determină să îți construiești casă.
- numărul de membrii ai familiei
- aveți sau nu co-locatari patrupezi
- hobby-uri ce necesită un anume spațiu sau o anumită lumină
- programul de viată și muncă al familiei
- ce modificări pot surveni în viitor în stilul vostru de viată (copii, etc)
- numărul de mașini și opinia privind necesitatea unui garaj
- vârsta voastră a tuturor
- dacă aveți mulți prieteni care sunt toată ziua la voi spune asta arhitectului. Dacă dai multe petreceri e important să știe.
- Cam câte camere crezi că ai nevoie
- Câte bai ai nevoie
- Cam de câți bani dispui pentru construcția vilei
- Ce fel de proiecte așteptați de la el (arhitectură, structură, instalații, amenajare interioară, peisagistică, PUZ, pentru certificat de urbanism, pentru autorizația de construire, poze 3D, etc.)