Alegerea și cumpărarea terenului

În imobiliare sunt doar trei lucruri cu adevărat importante: Locația, Locația și Locația!

De ce este asa de importantă locația?

Imaginează-ți un palat măreț dar la care ajungi printr-o grapă de gunoi sau o casă liniștită și cochetă la care nu pot ajunge nici medicii nici pompierii și de multe ori nici chiar tu. Ori imaginează-ți o casă somptuoasa construită intre linia de tren și autostradă. Mergând în direcția opusă imaginează-ți o casă aflată într-un superb parc verde dar la un minut de toate facilitățile unui oraș nepoluat și fluid. Exemplele sunt extreme recunosc dar deloc imposibile.

Cum alegem terenul? Din nou depinde de ceea ce vrei. În construcții și în general în viata nu le poți avea pe toate. Exemplul cu casa în parc de mai sus este foarte rar și poate la fel de imperfect necesitând extrem de multa munca pentru întreținere și extrem de mulți bani pentru impozite. Numai tu îți ști lista de priorități și ceea ce este important pentru tine poate să nu fie așa mare lucru pentru alții. Si invers.

Iată câteva întrebări ajutătoare pentru lista ta:

  • În oraș sau în afara lui?Orașul înseamnă poluare, construcție dificila și lipsa spatiilor de parcare dar și apropiere de magazine, servici, scoală, grădiniță, medic, transport în comun
  • Teren mare sau teren mic? Un teren mai mare costă mai mult și necesita mai mult timp sau bani pentru întreținere iar un teren mic face dificilă construcția și orientarea casei. Aici pot să vă fac o sugestie. Un teren intre 250 și 400mp este optim pentru o casă p+1 iar un bloc de 3-4 apartamente necesită undeva în jur de 700-1.000mp
  • Trebuie să am de la început toate utilitățile la limita proprietății sau mă bazez pe planul de extindere al primăriilor? Eu îți propun prima variantă însa dacă nu vrei să construiești imediat și ai informații clare și sigure privind extinderea utilităților înaintea începeri construcției tale atunci poate poți cumpăra terenul mai ieftin deși de multe ori veștile bune viitoare sunt deja incluse în prețul de vânzare actual al terenului (“vor trage gaze la anu’ daia e scump”).
  • Locație în apropierea familiei sau a prietenilor sau aceste lucruri nu au mare însemnătate pentru tine?
  • Contează sau nu contează depărtarea de mijloacele de transport.
  • Ies din oraș într-o direcție anume (mî duc la țară de exemplu)
  • Cât este de important să am piața aproape?
  • Cât este de important să am unități de învățământ aproape?
  • Suport aglomerația
  • Sunt îngrijorat în privința securității mele sau nu cred prea mult ca pot păți mare lucru?

Cum spuneam și la alegerea intre a construi și a cumpăra trebuie sâ armonizezi visele cu nevoile și cu putința.

Concret îți sugerez ca după ce ai răspuns la toate acele întrebări la care te-ai putut gândi și ai construit un profil ideal al terenului dorit întâlnește-te cu 2-3 agenți imobiliari, spune-le ce cauți și întreabă-i cât costa așa ceva. Când ai ales să construiești casa conform capitolului trecut ai decis o sumă ce urmează să o cheltuiești. De principiu o investiție imobiliară nu este rentabilă dacă valoarea terenului depășește 20-30% din valoarea investiției totale. În consecință ști cam câți bani poți da maxim pe teren și comparând cu ceea ce îți spun agenții imobiliari pentru terenul tău ideal poți închide bucla de feedback și poți renegocia cu tine însuți unele din cerințe în așa fel încât cele mai importante criterii să fie satisfăcute dar și bugetul să fie OK.

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.