Alegerea constructorului

Dacă pana în acest punct ai făcut totul bine și organizat atunci ce va urma va fi mult ușurat. Dacă nu, atunci constructorul te va simți și va profita cât va putea.

Decât să te prezinți nepregătit în fața constructorului mai bine amână construcția până ești gata!

In consecință te sfătuiesc încă o dată să ai următoarele pregătite atunci când mergi să discuți prețul cu viitorul constructor:

 • Un proiect detaliat și optimizat din punctul de vedere al costurilor care să cuprindă toate specialitățile
 • O măsurătoare de structura și arhitectură și instalații perfect executată (extrem de detaliată)
 • Autorizația de construire
 • O evaluare din partea altor constructori privind prețul și durata construcției
 • Cere tuturor constructorilor ramași un deviz detaliat al lucrărilor și un plan de execuție. Le ceri practic să îți scrie fiecare șurub, fiecare fier și fiecare cărămidă din viitoarea ta casă cât costă ca și material și cât costă să fie adus la lucrare și să fie pus în operă. Detaliat și per fiecare lucrare și împreună cu un plan privind durata în timp a fiecărei operațiuni. Ocupa-te să îi faci să înțeleagă că nu aștepți o foiță cu 3 prețuri și că vrei totul detaliat la maximum atât ca și costuri cât și ca timp.
 • Acorda constructorilor 10 zile – 2 săptămâni să se pregătească. Este posibil ca un constructor mai ocupat să nu găsească eficient pentru el sa îți facă ție un super deviz și să renunțe. E posibil ca acel constructor să nu fie o opțiune rea însă dacă nu a avut timp de deviz nu va avea timp foarte probabil nici de construcție. Te sfătuiesc să renunti la cei care nu livrează devizul în 10 zile – 2 săptămâni însă nu renunța la constructorul cu cele mai bune referințe doar că a întârziat o zi sau doua. Poate trebuie să îi dai un telefon de încurajare ca să îl motivezi să îți facă devizul. Totodată nu reduce calitatea așteptată sau nu prelungi timpul la nesfârșit doar ca să se califice și un constructor care îți e simpatic. Dacă construiești un bloc poți cere constructorului calitate 100% în ceea ce privește devizul și planificarea însă la o casă mică este necesară o combinație intre cerințe clare privind calitatea devizului și incurajări adresate constructorului că nu muncește degeaba și că ești serios precum și o politică de compromis inteligentă.
 • Alege pentru faza următoare pe baza întregului “dosar” nu numai pe baza prețului. Fa-ți un punctaj propriu dar ceva de genul 40% preț, 25% referințe, 20% garanții execuție, 10% timp de execuție, 5% impresie personala despre constructor și oamenii lui poate funcționa. Alege cei mai buni 2 constructori.
 • Compara devizele tuturor constructorilor și observă diferențele. Încercuiește-le pe cele care îți pot aduce reduceri de preț față de devizele pe care l-ai selectat. Îți vor folosi pentru a negocia cu constructorii aleși pe următorul principiu: “în măsurătoarea arhitectului erau 210 metrii cubi de cărămidă, de ce ați pus 250mc? In devizul altui potențial constructor betonul este x lei. De ce l-ați pus cu 10% mai scump? Etc…
 • Mergi și negociază cu constructorul prețul și timpul. Stabilește-ți o țintă de 10-15% reducere față de cel mai bun deviz. Fi vigilent că să nu pierzi din calitate odată cu reducerea prețului. Este foarte probabil ca să se încerce asta din partea constructorului.
 • Când ești mulțumit de rezultat puneți totul în scris cât mai detaliat. Cine ce responsabilități are, care este devizul exact, care este timingul exact. Insist să întrebi și sa puneți în scris și următoarele: Dacă eu beneficiar îmi respect obligațiile scrise aici restul obligațiilor cad integral în sarcina constructorului și eu nu trebuie să mai fac absolut nimic pana la predarea casei conform înțelegerii? Sunt absolut toate costurile construcției incluse în deviz și ca urmare eu beneficiar nu am nici un alt cost de plătit indiferent ce se întâmplă pană la predarea casei? In acest mod scoți de la început la lumină eventualele capcane sau costuri ascunse. Dacă afli lucruri noi negociază-le și introduceți-le transparent în deviz. Dacă lucrurile astfel descoperita înclină balanța către un alt constructor poți schimba pentru că încă nu ai semnat nimic.
 • Motivul pentru care am zis ca poți negocia faza finala cu 2 constructori este legat de posibilitatea de a negocia ceva mai agresiv pe principiul ” eu vreau să lucrez cu dumneavoastră deoarece mi-ați lăsat o impresie foarte bună dar celalalt constructor e cu x lei mai ieftin și nevasta mea insistă să lucram cu el. Ajutați-mă să vă ajut!” Astfel de negociere este cu doua tăișuri deoarece poți ajunge să pierzi ambii constructori dacă exagerezi.
 • Când ai ales în final un constructor negociază contractul de construire cu el. Cel mai bine este ca un astfel de contract sa fie redactat de un avocat în care ai încredere sau măcar să fie citit de un avocat bun în care ai încredere. Contractul trebuie să cuprindă neapărat devizul detaliat și timingul detaliat, penalități pentru întârziere, un mecanism de încetarea imediată a contractului în cazul în care constructorul nu respectă calitatea sau termenele sau devizul, responsabilitățile fiecărei părți, cele doua întrebări de la punctul 11 (transformate în afirmații și formulate corect juridic), garanțiile, data de începere, costul final și fix.
 • Ieși la o bere cu constructorul ales. Împrietenește-te cu el cât să te placă dar menține distanța în așa fel încât să nu ajungi în situația de a îi ierta abateri grave pentru că “îți e prieten”.

Concluzionând: Constructorul este un angajat pe care îl plătești să presteze o munca pentru tine. Ca urmare are nevoie să știe clar de la început ce are exact de făcut, cu ce resurse, la ce standard de calitate și în ce timp. Ca și la un angajat obișnuit procesul de selecție și recutare este extrem de important în succesul viitoarei relații de munca. Ca și la un angajat obișnuit dacă nu performează în parametrii definiți îl avertizezi mai întâi după care îl concediezi. Nu ezita să procedezi așa însă ai grija la redactarea contractului să nu ramai cu avansul dat și cu construcția nefăcută când renunti la un constructor.

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.