Tipuri de fundatii ale constructiilor

fundatiiFundația unei construcții reprezintă acea parte de infrastructură care preia încărcările de la nivelul suprastructurii și le transmite mai departe la terenul de fundare.

Din punct de vedere a materialelor utilizate cea mai uzuală este cea din beton armat. Aceasta asigură o bună conlucrare cu terenul dar și o transmitere bună a încărcărilor.

Haideți să trecem în revistă mai jos cele mai uzuale tipuri de fundații:

  • fundație continuă din beton simplu sau armat: aceasta se dispune în mod continu sub pereții și stâlpii de rezistență; ea formează un caroiaj-rețea de grinzi de beton armat la nivelul terenului de fundare;
  • fundația izolată simplă sau legată prin grinzi de fundare – este formată din blocuri de beton simplu sau beton armat dispuse sub stâlpii din beton armat; aceasta se recomandă a fi legată cu grinzi de echilibrare din beton armat;
  • fundația de tip radier general – aceasta se prezintă sub forma unei plăci continui din beton armat dispusă uniform sub toată construcția; aceasta se folosește în general la terenuri slabe de fundare sau la construcțiile înalte.

Cele de mai sus sunt cele mai uzuale tipuri de fundații. Motivația alegerii uneia sau alteia este de natură tehnico-economică.

Este de reținut că indiferent de tipul de fundare ales, aceasta trebuie să îndeplinească condițiile tehnice, de calitate și de rezistență.

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.