Ce tip de invelitoare pentru acoperis trebuie sa folosim?

Exista multe aspecte de luat in considerare atunci cand alegem un acoperis: durabilitatea acestuia, daca este rezistent la dezastrele naturale (incendiu sau furtuni), daca este prea greu pentru sarpanta existenta, daca acoperisul completeaza stilul casei si daca materialele sunt eco-friendly si reciclabile.Asta inseamna (pentru cei mai putin cunoscatori) ca iarna cand deschizi usa la casa la -10 grade si aerul cald se pierde, temperatura din casa nu scade foarte mult pentru ca peretii din chirpici au acumulat caldura pe care transmit inapoi in ambient. Trebuie încurajate astfel de lucrări dar ar trebui totodată respectate niște cerințe minime și de ce nu să fie peste cerințe minime ( izolare termică, structură, etc.acoperisuri


1.Țigla ceramicătigla-ceramica

Avantaje:

  • Tigla ceramica are un caracter traditional, fiind printre cele mai vechi materiale folosite la acoperirea caselor.
  • Tigla ceramica a demonstrat ca este un tip de învelitoare extrem de durabil.  In functie si de producător, sunt tigle in perfecta stare cu vârsta de peste 50 ani (tigla marca Leu, produsa la Jimbolia). De altfel, sunt producatori care acorda o garantie de peste 30 ani (TONDACH) sau chiar 50 ani (Creaton).
  • Un acoperiș din tigla asigura un confort foarte bun pentru spațiul amenajat imediat sub el, datorita ventilației, caracteristicilor termice și amortizării fonice (nu se aud picăturile de apa când lovesc acoperișul în timpul ploilor). Fără îndoială este cel mai potrivit tip de învelitoare pentru locuințele cu mansardă.tigla-ceramica-traiana
  • Tigla ceramica poate fi si smălțuită, în această situație având un aspect lucios, și o durabilitate sporită. În plus, smaltul poate avea diferite culori.
  • Fiind o invelitoare formata din multe elemente de dimensiuni mici, este posibila acoperirea unor forme complexe. Mai ales prin utilizarea tiglelor solzi, se pot acoperi suprafete conice, sau acoperisuri cu forma curba, etc.
  • In cazul unor infiltratii de apa, motivul cel mai probabil este o tigla sparta, care se poate identifica si inlocui relativ usor

Dezavantaje:

  • Este o invelitoare grea, in mod normal intre 35-65kg/mp, necesitand o structura de lemn a acoperisului dimensionata in consecinta. Totusi daca tinem cont ca incarcarea cu zapada pentru Romania este minim 150kg/mp, aportul adus de greutatea invelitorii cu tigla ceramica in incarcarile totale pe acoperis nu este determinant.
  • Acoperisul din tigla metalica nu este cel mai ieftin. Montajul se realizeaza mai complicat decat in cazul altor invelitori, structura de sustinere a tiglelor trebuie sa fie riguros realizata si consumul de manopera pentru montajul efectiv al tiglelor este  mare (între 6 si 10 EURO/mp).

2. Țiglă de beton

tigla-beton-bramac

Avantaje:

  • Se pot enumera aceleasi caracteristici pe care le-am spus si despre tigla ceramica. Totusi, aspectul nu este la fel de placut ca la tigla ceramica.
  • Tigla de beton poate fi colorata, pigmentul se pune in masa de beton iar paleta de culori este foarte variata.

Dezavantaje:

  • Aceleasi ca si in cazul tiglei ceramice, cu mentiunea ca tigla de beton este ceva mai grea. Alt dezavantaj observat in timp este faptul ca tiglele de beton se pot decolora (isi pot pierde pigmentul) datorita factorilor de mediu.

3. Tigla metalica (tabla ondulata)tigla-metalica

Avantaje:

  • Se montează relativ ușor și este o soluție foarte versatilă, cu care se pot realiza și suprafețe cilindrice (cu generatoarea cilindrului în lungul onduleurilor).  Structura de susținere pentru acest tip de învelitoare este mai simplu de realizat decât cea pentru tigla.
  • Montajul se realizează rapid, producătorii de renume având sisteme complete de rezolvare a detaliilor caracteristice ale unui acoperiș de tip șarpantă – rezolvare jgheaburi, coamă, aerisiri, străpungeri, diverse accesorii. Tigla metalica este ușoară, încărcarea adusa de panourile efective de invelitoare este mai mică de 10kg/mp (comparativ cu tigla care reprezinta cca 30-40kg/mp).
  • Exista producători (Gerard) care acoperă suprafața exterioară a panourilor cu un strat de nisip cuarțos (provenit din rocă vulcanică) care este ulterior vopsit, aspectul final fiind mult mai plăcut decât în cazul finisării cu vopsea lucioasă. De asemenea aceasta acoperire oferă și proprietăți de amortizare sonoră mai bună.
  • În funcție de producător, foile de tablă pot fi foarte bine protejate anti-coroziv. Astfel, durabilitatea panourilor de țiglă este mare, unii porducători oferind 15 ani garanție.
  • Acoperisurile cu panouri din tigla de tabla formeaza imediat sub invelitoare un strat de ventiatie dinspre streasina spre coama, care este benefic spatiilor de locuit amenajate imediat sub acoperis (mansarda)

Dezavantaje

  • Amortizarea fonica si  caracteristicile termice sunt inferioare învelitorii din țiglă.
  • Din punct de estetic, se situeaza in inferioritate fata de tigla clasica, aspectul fiind practic o imitatie a acesteia.

4. Sindrila bituminoasasindrila-bituminoasa

Avantaje:

  • Se montează foarte ușor, se poate practic înveli orice formă de acoperiș, singura condiție fiind să existe o astereală continuă montată.
  • Nu este nevoie de elemente speciale pentru rezolvarea coamelor, doliilor, marginilor de acoperiș. Toate acestea conduc la mai puțină bătaie de cap din punct de vedere logistic și la costuri mai mici.
  • Poate fi considerata o soluție relativ ieftina de rezolvare a învelitorii.

Dezavantaje

  • Nu asigura strat de ventilație liberă între învelitoare și astereală, și este ușor inflamabil.

5. Placi rigide ondulate (din fibre impregnate cu bitum, poliester, etc.)ondulina

Avantaje:

  • Se montează foarte ușor, pot fi curbate în lungul cutelor.
  • Asemeni șindrilei bituminoase pot fi considerate o soluție ieftina de acoperire.
  • Asigura un strat de ventilație datorita onduleurilor, permițând o circulație liberă a aerului între astereală și plăcile de învelitoare.

Dezavantaje:

  • Aspect anost, nu foarte potrivit pentru domeniul rezidențial.

6. Policarbonatpolicarbonat

Plăcile din policarbonat pot fi utilizate pentru execuția de cupole, luminatoare, copertine, panouri solare, pereți cortină, elemente de compartimentare, sere, garduri etc.

Ca avantaje menționăm: protejează împotriva radiațiilor UV, greutate redusă, gamă coloristică variată, iar plăcile pot fi transparente.

Dezavantaje: plăcile de policarbonat sunt sensibile la acțiunea factorilor mecanici.

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Ce tip de invelitoare pentru acoperis trebuie sa folosim?

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.