Greseli in constructia unei case

Am observat de-a lungul timpului anumite greseli ce se fac in conceperea si constructia unei case. Din experinta profesionala dar si personala in constructia unei locuinte, pot sa expun cateva din aceste greseli:

constructie_casa_5

Garajul inglobat in casa. Prin rezervarea unei parti a parterului pentru garaj, iti iei de fapt din spatiul ce ai putea sa-l folosesti mult mai bine. Pana la urma ideea de garaj vine pentru a proteja masina de soare, ploaie si zapada. Toate acestea se pot realiza si prin constructia unui garaj pe structura usoara. Nu cred ca se gandeste multa lume ca face garajul la o casa pentru ai oferi masinii caldura sau protectie de hoti. Daca iti intra unul in curte sa-ti fure masina, iti deschide oricum si orice tip de garaj… La nivel de costuri, garajul inclus in parterul casei te poate duce la 300-350 euro/mp, in schimb daca faci un garaj pe cadre usoare, nu ajungi la 100 euro/mp .

Constructia unei piscine. In primul an o sa o folosesti vreo 10 zile. Incepand cu al doilea an o sa o folosesti 2-3 zile pe an. Merita sa investesti mii de euro, poate zeci de mii in costructia unui lucru pentru cateva zile pe an ???

Gardul zidit. Costurile unui gard din zidarie ce sa inconjoare terenul pot ajunge la cel al casei. Cica pentru intimitate. Sa nu vada altii la tine in curte. Doar ca nici tu nu vezi drumul, vecinatatile, iti va da o senzatie de teren mic, orizontul vizual fiindu-ti obturat. Daca vrei oricum sa nu te vada nimeni si sa nu vezi pe nimeni, se gasesc solutii mai simple, usoare, ieftine si estetice pentru asta decat constructia unui zid.

Telecomenzi pentru orice. Poarta, usi garaj… Costa mii de euro, economisesti maxim 2 minute si poate ar fi bine sa nu renunti si la singurul minut de sport care-l faci intr-o zi.

Proiectarea bucatariei in lipsa doamnelor. De mancat veti manca in fiecare zi si daca nu esti fan al restaurantelor, o buna parte din viata o sa o petreceti in bucatarie. Cum doamnele cunosc treburile casnice mai bine, e indicat sa fie prezente la dimensionarea bucatariei si la postarea racordurilor de utilitati. Daca nu, s-ar putea sa va aminteasca toata viata de asta, domnilor….

Bucataria deschisa cu livingul. Daca se gateste in bucatarie mai mult de 3 ore pe saptamana e bine sa aveti bucataria inchisa, daca nu o sa se sature musafirii din living de mirosuri… Americanii-” bucatarie americana”- gatesc semipreparate in 5 minute sau mananca in oras. Noi…..

Sa crezi meseriasul cand iti spune: „Nu se poate!”. E o metafora pentru ” Nu stiu” sau ” E mai simplu asa”. Explica-i , convinge-l sa faca asa cum ti-ai imaginat, ca daca nu, peste 2 ani o sa strici si o sa faci cum trebuie.

Constructia unei case pentru 3 generatii. Asta e conceptie eminamente romaneasca. Copiii nu vor sa stea cu parintii. Cei care stau, o fac de nevoie. Lumea actuala e in miscare permanenta. Copiii pot sa ajunga peste cativa ani la 3000 de km de tine, se casatoresc, isi schimba planurile…. Apoi vine omul la agentul imobiliar sa-i vanda casa lui de 500 mp, facuta pentru cei 2 copii ce nu mai vor sa stea cu parintii.

Subdimensionarea costurilor. Intotdeuna o sa te coste constructia unei case mai mult decat ai planuit. Ca mesterul vrea mai mult, ca materialele s-au scumpit, ca aici intra 20 de saci nu 10 cum credeam, ca-ti mai vine o idee….

Daca v-ati mai lovit si de alte greseli in conceperea si constructia unei case, va rog….

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.