Cea mai veche casă din baloti de paie in Europa

Casa Feuillette este cel mai bun exemplu pentru toti cei care se indoiesc de această tehnică de construire, dar mai ales pentru cei care nu au încredere în rezistența în timp a caselor din baloți de paie. Se află în orașul francez Montargis  sub-prefectură a departamentului Loiret, undeva în centrul Franței.

cea-mai-veche-casa-din-baloti-este-finisata garajul-din-curte gata-pentru-tencuire

A fost construită în anul 1920, atunci când un inginer francez, căuta soluții alternaive, ieftine și eficiente în criza instalată după primul război mondial. Casa Feuillette este renumită pentru faptul că este prima casă din baloți de paie care s-a construit cu o structură de lemn, paiele având rol de umplutură!

Situată pe un teren de 1500 mp, ea ocupă 80 mp, dar având 2 nivele suprafața locuibilă este de peste 130 mp.

structura-celei-mai-vechi-case-din-paiezidira-cu-baloti

În ciuda vegetației (iederă) care în acest mome nt acoperă toată fațada casei , tencuiala acesteia nu dă niciun semn de deteriorare, acesta fiind, încă o dovadă clară a durabilității acestor metode de construire. Pe lângă casă a fost construit un șopru și un garaj.

cea mai veche casa din baloti de paie in EuropaÎn acest moment, casa este proprietatea „CENTRULUI NATIONAL FRANCEZ DE CONSRUCTII DIN BALOTI DE PAIE”, și este un obiectiv turistic pentru cei interesati să vadă o astfel de casă care a rezistat celui de al doilea război mondial și la capriciile vremii mai bine de 90 ani. Trabuie știut faptul că CNFCBP  a cumpărat casa (fiind scoasă la vânzare pe un site de specialitate) la prețul de 258.800 euro.

Casa este dotată cu 6 încăperi, din care 3 sunt dormitoare, 1 bucătărie, un living și toaleta.

La vremea respectivă, mai exact în anul 1921, publicația “la Science et la Vie” a acordat o atenție sporită cu privire la tehnologia de construire cu baloți de paie, despre care un sumar în limba engleză puteți citi chiar aici

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.