Cum sa construiesti un beci?

Depozitarea tuturor lucrurilor dintr-o locuinta poate pãrea misiune imposibilã dacã lipseste un spatiu special amenajat.   Un model de casa cu beci (subsol) vine si cu foarte multe  avantaje: spatiu de depozitare pentru alimente, vinuri si alte produse, care toate beneficieaza de un spatiu cu temperatura constanta in tot cursul anului, cu investitie minima in ventilatie si incalzire, plus echilibrarea temperaturii in spatiul de deasupra beciului si posibilitatea pentru a amenaja camera tehnica si/sau spalatorie, ori crama.beci-constructie

Pasi pentru constructia beciului:

Saparea fundatiei se va face cu buldo sau manual.

Apoi se toarna o „talpa de beton”, sub care se aseaza refuz de ciur . Refuzul de ciur este format din pietre mari, prin care apa va trece cu usurinta. Peste talpa de beton se ridica cofrajul. In jurul cofrajului, la exterior, se aseaza un furtun cu diametrul de 10 cm, numit furtun de dren (are de-a lungul lui gauri fine). Acesta are menirea de a prelua apa ce ajunge la nivelul de jos al beciului.

Piatra a fost materialul cel mai intens utilizat la construirea beciurilor. Motivul? Excelentele ei calitati (rezistenta, stabilitatea in timp, „indiferenta” la bacterii, ciuperci si mucigaiuri etc.), de neegalat prin produse omenesti similare (caramida, de exemplu). Acesta era materialul principal.

Pe langa piatra, se foloseau diversi lianti, in functie de resursele locului,de traditie sau de cunostintele mesterului care-l construia. Totusi, in anumite zone zidurile se tin exclusiv prin corecta imbinare a pietrelor, fara niciun adaos suplimentar.

Ca umplutura, deci cu rol strict decorativ, fusese folosit pamant galben, cu care se umplusera rosturile. Un liant foarte des utilizat era, de asemenea, amestecul de var, nisip si apa. Era durabil, placut la vedere si avea si certe calitati septice, datorita varului din compozitie.

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.