Când alegi acoperișul pentru casă, acordă-ți puțin timp și cercetează toate opțiunile, pentru că decizia pe care o iei este una pe termen lung. Dacă zugrăveala, mobilierul sau mărunțișurile pot fi schimbate periodic, în funcție de tendințe sau de cât sunt de uzate, acoperișul ar trebui să reziste cel puțin 10-15 ani, în funcție de tipul de învelitoare pentru care optezi. Bineînțeles, trebuie să ții cont de mai multe aspecte precum funcționalitate, parte estetică și nu în ultimul rând, preț.
O variantă tot mai populară în ultimii ani este învelitoarea din șindrilă bituminoasă. Vorbim despre un material ușor, care pune presiune minimă pe structura acoperișului și care oferă un excelent raport calitate-preț. Dacă în cazul unui învelitori de 300 de m2 din țiglă greutatea ajunge până la 21 de tone, șindrila bituminoasă nu depășește 3 tone.
Se montează ușor și rezistă la condiții meteo extreme. În plus, este un material flexibil, ceea ce îl face potrivit pentru orice tip de arhitectură. Este des întâlnit în SUA și Canada, acestea fiind, de altfel, țările de proveniență ale acestui material.
Ce sunt, de fapt, șindrilele bituminoase? Niște plăci de diferite forme și modele, prevăzute cu inserţie de fibră de sticlă, ce au în componenta lor bitum oxidat sau aditivat. Pentru protecţia stratului de bitum, plăcile sunt acoperite de un strat de granule bazaltice colorate.
Acoperișul din șindrilă bituminoasă este mai puțin costisitor decât cel din tablă sau din țiglă ceramică, însă durata de viață este ceva mai scurtă. Recomandarea ar fi să apelezi la persoane calificate pentru executarea lucrării. În felul acesta, ești sigur că șindrila este montată corespunzător și că va rezista mai mult în timp.
”Durata de viață a materialului și garanția pe care producătorul o oferă sunt două lucruri diferite”,
explică Mirabela Zaharia, expert Tegola.
”Materialul are o garanție de 10 ani, însă potrivit producătorului, şindrila bituminoasă rezistă între 25 – 40 de ani. Această perioadă variază, bineînțeles, în funcție de gama din care face parte şindrila, de poziţionarea geografică sau de climat”.
Un alt avantaj al șindrilei bituminoase este izolația fonică. Sunetul ploii pe acoperiș poate fi romantic și liniștitor, la început, dar după o perioadă nu știu în ce măsură vei mai crede asta. Nici din cauza grindinei nu trebuie să îți faci griji, acest tip de învelitoare fiind rezistent la fenomenele meteo extreme.
Plăcile din șindrilă bituminoasă au forme diverse, de la hexagon, dreptunghi, oval sau triunghi. Foarte variată este și gama de culori. Ai la dispoziție câteva zeci de nuanțe din care să alegi exact ceea ce îți place sau se potrivește casei tale.