Cum să ne montăm hota potrivită

Hota este un aparat electrocasnic care se găseşte în general în toate bucătăriile, iar principalul scop al utilizării ei îl reprezintă eliminarea mirosurilor degajate în timpul gătitului.

Pentru ca hota să poată face faţă, ea trebuie cumpărată în funcţie de dimensiunile aragazului. Dacă folosim aragazul la putere maximă, suprafaţa de gătit va emana aburi. Deci, cumpărăm hota şi în funcţie de acest aspect. Ea trebuie să aibă o putere de absorbţie mare şi mai mult de două viteze.hotabuna

pacitatea de evacuare se măsoară în metri cubi de aer aspirat şi evacuat în decursul unei ore. Randamentul este dat de numărul de motoare şi de puterea aparatului. O hotă performantă poate evacua între 300 şi 700 metri cubi de aer pe oră.

Dacă pregătim un singur fel de mâncare, este ineficient să folosim hota la capacitate maximă. O viteză redusă implică un consum mai mic de electricitate şi un zgomot mai redus.

Putem alege o hotă cu filtru lavabil din aluminiu, metal sau carbon pe care să îl putem spăla periodic. De asemenea, putem alege un model cu filtru de unică folosinţă din plasă sau hârtie.

Hota nu trebuie să funcţioneze simultan cu plita aragazului sau a unui arzător alimentate cu o altfel de energie decât cea electrică(combustibil gazos); aceasta scoate aerul din încăpere, aer necesaraprinderii plitei aragazului sau arzătorului ce funcţionează pe baza de ardere de combustibil.

Dacă nu este prevăzut din livrare, este indicat să montăm un ştecher ai cărui parametrii trebuie să corespundă cu valoarea puterii înscrisă pe eticheta cu date tehnice.

Hota trebuie instalată astfel încât accesul la ştecher să fie uşor accesibil. Dacă dorim o conectare directă la tabloul de electricitate, este necesară montarea unui întrerupător omnipolar, care trebuie să aibă deschiderea minimă între terminale de 3mm, capabil să suporte o încărcătură maximă egală cu cea înscrisă pe etichetă cu datele tehnice şi care trebuie să fie în conformitate cu standardele în vigoare.

Aparatul trebuie instalat la o înălţime minimă de 650 mm faţă de suprafaţa plitei. Dacă pentru evacuare este folosit un tub compus din două părţi, trebuie ca la îmbinare, partea superioară să îmbrace partea inferioară.

Nu trebuie conectată evacuarea hotei la aceeaşi conductă folosită pentru a circula aerul cald sau pentru evacuarea gazelor arse ale altor aparate care nu folosesc ca sursă de energie curentul electric.

Montarea hotei pe perete se face astfel: fixăm hota pe perete în 4 holzşuruburi şi dibluri (B) respectând măsurile indicate.hota bucatarie

Aparatul este prevăzut cu 2 ieşiri, una este situată în secţiunea superioară, iar cealaltă este situată în spatele hotei. Oricare dintre ele vor fi alese, trebuiesc respectate cerinţele de instalare.

Pentru funcţionare nu trebuie să lăsăm nesupravegheate în timpul folosirii tigăi sau alte recipiente pentru prăjit, deoarece grăsimile şi uleiul supraîncălzit pot duce la incendiu, iar înainte de efectuarea oricărei operaţii de intretinere sau curăţare, este indicat să deconectăm hota de la reţeaua electrică.

Montarea hotei pe perete, versiunea “cu coş”

Primul pas: facem 4 perforaţii (C-P) pe baza dimensiunilor modelului achiziţionat, folosind holzşuruburi şi dibluri potrivit tipului de perete, pe care le fixăm cu ciment sau tencuială.

Prindem hota pe perete folosind cele două perforaţii “C”, iar în final fixăm hota pe perete folosind cele două perforaţii de siguranţă “P”.

Pentru a transforma hota din versiunea “cu evacuare” în versiunea “cu filtru” (transformare posibilă chiar şi după utilizarea hotei în varianta cu evacuare), putem procura filtrul de carbon activ dacă nu este livrat odată cu hota. Filtrul de carbon activ serveşte la purificarea aerului ce va fi reciclat.

Filtrul nu poate fi spălat; acesta se înlocuieşte la un interval regulat de 4 luni. Saturarea filtrului depinde de intensitatea utilizării argazului, tipul de alimente preparate, de curăţarea regulată a filtrului pentru grăsimi. Filtrul “C” trebuie plasat pe partea de absorbţie care se găseşte în interiorul hotei, după care se centrează prin rotirea cu 900 până când se blochează. Desfacem grătarul “G” pentru a putea fi realizată aceasta operaţie, închidem capacele profilelor de evacuare a aerului, rotim pârghia din poziţia “A” în poziţia “F” şi hota este gata de funcţionare în versiunea cu filtru.

Este recomandată pornirea hotei înaintea procesului de gătit; a nu se lăsa hota să funcţioneze încă 15 minute după terminarea procesului de gătit pentru a fi eliminate mirosurile şi vaporii de mâncare;

Funcţionarea în bune condiţii a hotei depinde de modul şi de regularitatea operaţiilor de întreţinere şi, dacă este cazul, de filtrul de carbon. Filtrele antigrăsime colectează particule de grăsime din aer. De aceea, în funcţie de frecvenţa utilizării hotei, în timp, ele se înfundă.

Filtrul de carbon purifică aerul, după care îl evacuează. Aceste filtre nu se spală şi nu pot fi refolosite drept pentru care se recomandă schimbarea acestora la un interval de 4 luni. Saturarea filtrelor de carbon depinde de frecvenţa de utilizare a hotei şi de regularitatea cu care sunt curăţate filtrele antigrăsime.

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.