Casa – o investitie financiara pe termen lung. 10 lucruri de care sa tii seama cand cumperi o casa.

Cum te asiguri insa ca investitia ta este una corecta? Cum stii, cu alte cuvinte, ca ai achizitionat casa potrivita pentru tine si pentru nevoile tale? Ei bine, sunt cateva lucruri de care trebuie sa tii seama atunci cand iti cumperi casa ta. Noi am identificat 10 si ti le prezentam mai jos:

Achizitionarea unei locuinte este, probabil, una din cele mai importante investitii financiare pe care le vei face. A-ti cumpara o casa nu inseamna numai sa iti cumperi peretii, terenul, mobila; inseamna un angajament luat pe viata, inseamna evenimente fericite ce se vor petrece acolo, inseamna un acasa la care iti vei dori sa te intorci mereu.bani constructie casa statistica

1. Ce vrei sa iti cumperi?

Asadar, te-ai decis ca vrei sa te asezi la casa ta. Insa ce vrei sa iti cumperi? Casa sau apartament? Alegerea nu trebuie sa depinda numai de factorul financiar, ci si de alte considerente. Unii oameni prefera viata la casa pentru ca este mai linistita, pentru autonomie, pentru spatiile auxiliare si terenul de langa casa. Altii prefera un apartament pentru ca au mai putine griji in ce priveste administrarea lor, pentru ca sunt de regula pozitionate mai bine si pentru ca se vand si cumpara mai usor.

2. Compara preturile zonei

Inainte de a cauta o casa, ai in vedere pretul zonei. Cateva saptamani de cercetare si prospectare se vor dovedi de mare ajutor pentru tine si mai ales pentru bugetul tau. Studiaza cam care este media in zona care te intereseaza si atentie sa nu cazi in capcana caselor prea ieftine. Daca te tenteaza un pret de achizitie prea mic, atunci trebuie sa analizezi cu si mai mare atentie oferta.

3. Fii gata de achitizie

Uneori, procesul de cumparare a unei case poate sa dureze destul de mult. Insa, in anumite cazuri, se poate intampla ca locuinta perfecta sa apara aproape imediat. De aceea, atunci cand incepi sa cauti o casa, e bine sa ai pregatite variantele de plata: sa demarezi procedurile pentru un credit, sa ai bani de avans, sa ai banii gata de transfer. Nu ai vrea sa pierzi o ocazie pentru ca nu ai fost gata din punct de vedere financiar, asa-i?

4. Comision la agent?

Nu uita de agentul imobiliar. Discuta dinainte cu el costurile pe care el le solicita. E posibil ca unii agenti sa iti ceara bani per vizionare si un comision destul de mare la cumparare. Fii sigur ca ai acoperit aceste aspecte cu el inainte sa incepi sa iti cauti o locuinta cu ajutorul sau.

5. Cunoaste-ti viitorii vecini

Atunci cand iti cumperi o casa pe care vrei sa o locuiesti cat mai mult timp, si vecinii joaca un rol important. Ei sunt cei care pot sa faca sederea ta in acea casa cat mai placuta – sau cat mai dezagreabila. Incearca sa faci niste vizite prin cartier atunci cand nu esti cu agentul sau cu proprietarul casei. Vezi care sunt obiceiurile zonei, cine iti sunt vecinii, care e atmosfera. Sigur pentru o familie ce cauta linistea nu va fi potrivita o casa ai carei vecini dau in mod regulat petreceri zgomotoare.

6. Analizeaza elementele structurale ale casei

Daca ai identificat o locuinta care este pe placul tau, nu ar fi rau sa rogi un prieten inginer sau arhitect sa viziteze casa impreuna cu tine. Un ochi priceput va sti sa iti spuna daca locuinta este construita din materiale de calitate, daca izolatiile sunt in regula, daca nu sunt probleme cu acoperisul sau ce si cand va trebui sa schimbi (instalatia electrica, calorifere, tevi etc) astfel incat sa stii la ce costuri de renovare sa te astepti.

7. Cat de mult vrei sa investesti in renovare

Sunt unele persoane care isi doresc o locuinta in care se pot muta chiar acum, gata renovata,  mobilata si utilata. Alte persoane vor sa isi personalizeze locuinta cat mai mult posibil. De cele mai multe ori, alegerea este una financiara. Gandeste-te cat de mult vrei sa investesti  in procesul de renovare si ia in calcul si acest cost.

8. Raspunde nevoilor tale actuale? Dar viitoare?

O casa este o alegere pe termen lung. Chiar daca acum nu ai o familie, poate ca in viitor acest lucru se va schimba. O casa trebuie sa fie un loc in care sa te simti perfect in orice moment. Nu te angaja la cumparatul unei case ce stii ca e  posibil sa nu se potriveasca planurilor tale de viitor – decat daca vrei sa o schimbi in momentul respectiv.

9. Intreaba de variante de plata

In majoritatea cazurilor, pretul casei poate fi negociat. Discuta cu proprietarul variantele de plata. Uneori, el va dori plata cash, insa sunt putine situatii in care cumparatorii dispun de suma de bani necesara. Analizeaza daca e dispus sa ii platesti o parte din bani cash si o parte prin credit. Poti sa aplici la Creditul Prima Casa, sa iti faci un credit ipotecar sau pur si simplu un credit de nevoi personale care sa iti asigure diferenta de plata.

10. Internet, cablu, electricitate, canalizare

Utilitatile disponibile sunt extrem de importante. Mai ales daca vrei sa te muti imediat in noua ta casa, e recomandat sa stii daca si de unde ai internet si cablu tv, care este situatia canalizarii si a iluminatului (in cazul caselor, nu al apartamentelor), daca sunt probleme la plata intretinerii etc. Trebuie sa fii sigur ca, imediat ce te muti, poti trimite prietenilor pe mail o poza cu noua ta locuinta J

Comments

comments

About ing. structurist Roxana Bertea

inginer structurist Roxana Bertea
Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.